Instal·lació LUCIFERINE, de Thomas Laigle
Luciférine és una escultura sonora per a bacteris bioluminescents. El seu nom fa referència a una molècula al cor de la reacció química de la bioluminescència, la llum emesa pels éssers vius. En la foscor, una assemblea d’humans assisteix al desplegament d’aquests bacteris en forma líquida dins d’una escultura-instrument constituïda per mòduls de vidre. A mesura que avança el seu recorregut, la llum viva dibuixa els contorns d’una entitat quimèrica i compon una música en entrar en contacte amb sensors sonors. Veritable camp de joc per a bacteris, l’escultura-instrument proporciona l’oxigen necessari per a la bioluminescència mitjançant l’agitació i el moviment del líquid lluminós. Luciférine és aquest desplegament de la vida, que en la penombra busca florir i revelar-se. Aquesta ressonància infinita de la vida, aquella que ens connecta a l’alba marina de la humanitat i que vibra eternament en el silenci, com un eco dels orígens biològics i sensorials. Aquest nou projecte de Thomas Laigle ofereix una experiència immersiva i contemplativa, un viatge immòbil als fons marins per descobrir aquest fenomen abissal hipnotitzant.
Gratuït
Concepció, composició:
Thomas Laigle
Col·laboració artística:
Lyllie Rouvière, Tsirihaka Harrivel
Col·laboració en la realització tècnica:
Lou Force
Bufador de vidre:
Éric Pedditzi
Acompanyament científic:
Laurie Casalot, Gwenola Simon (MIO / IRD / amU), Corinne Vallette (MIO), Marcel Koken
Producció:
Lueurs Soniques
Responsable de producció:
Louise Simon
Agraïments:
Jérémie Brugidou, Frédéric Mancini, Clément Rouil, Mickaël Tamimy, Ulysse Bouët, Thierry Botti, Anna Faber, Olivia McGregor. Creació realitzada en coproducció amb la plataforma CHRONIQUES CRÉATIONS. En coproducció amb Station Mir, GMEM, Stereolux, SOMA. Amb el suport a un projecte artístic del CNAP, Centre nacional de les arts plàstiques. Projecte guanyador del Fons de producció artística Enowe-Artagon 2023.
Thomas Laigle
Artista sonor i visual. Les seves recerques exploren les interaccions entre fenòmens naturals, tecnologia i éssers vius. A l’inrevés de la immaterialitat creixent del món actual, proposa experiències sensorials amb un enfocament low-tech a través d’una varietat de mitjans. En la seva pràctica artística, la llum i el so sovint estan interconnectats fins a formar una única entitat. En el marc de les seves creacions Art/Ciència, Thomas col·labora amb especialistes renomats en entomologia, microbiologia i oceanografia, enriquint així les seves obres amb una experiència científica.
Els seus concerts-performances es presenten internacionalment, incloent-hi el Festival d’Avinyó, Stereolux, Biennale Chroniques, Interstice Festival, Point Ephémère, Ménagerie de Verre, Galerie Suzanne Tarasieve, Montévidéo-Marseille, Experimance (DE), Liège Electronique (BE), Spektrum-Berlin (DE), Mapping Festival (CH), Art Quarter Budapest (HU)… Des del 2023, coorganitza a Berlín Soft Incident, una sèrie de performances centrades en les pràctiques corporals i sonores.